SEO Interview Questions & Answers:

1. What is SEO & why is it so important?
Ans: Search engine optimization (SEO) is the process of affecting the visibility of a website or a web page in a web search engine’s unpaid results — often referred to as “natural,” “organic,” or “earned” results.

2. What is a Search Engine?
Ans: A search engine is a web-based software system which is developed toseo expert search and locate relevant information on the World Wide Web. Search engines generally answer the queries entered by the users and give them a list of search results.A search engine is a web-based software system which is developed to search and locate relevant information on the World Wide Web. Search engines generally answer the queries entered by the users and give them a list of search results.

3. Name of a few search engines.
Ans: Some search engines are- Google, Bing, Yahoo!, Baidu, DuckDuckGo and Yandex.

4. Who are the Founders of Google?
Ans: The founders of Google are Larry Page and Sergey Brin.

5. In which year was Google founded?
Ans: Google was founded on 4th September, 1998.

6. What is World Wide Web?
Ans: The World Wide Web (WWW) or the Web, which was invented by Timseo freelancer india Berners-Lee in the year 1989, is an information system of internet servers containing webpages where specially formatted documents and resources, supported by Hypertext Transfer Protocol or HTTP, can be located by Uniform Resource Locators (URLs) with other hypertext links.

7. What is a Domain?
Ans: On the internet, the domain is simply a part of the network address and acts as a descriptor for websites. It includes email addresses, website addresses and addresses of Internet Protocols such as SSH, IRC and FTP.

For example, in http://www.wikipedia.org/, wikipedia is the domain.

8. What is domain extension?seo services ahmedabad

Ans: Domain extension refers to the notation found at the end of web addresses. The extension is used to specify a country code or any web category. For example, .edu, .org, .com is a domain extension to specify educational institution as the web category.

9. What is a website?
Ans: A website contains a collection of web pages or formatted documents that can be accessed over the Internet. Websites are generally identified with domain names or web addresses.

For example, if you type the web address over the internet, it would take you to the home page of the actual website.

10. What is a Web server?
Ans: A web server is a computer program with an IP address and domain names that display web pages to users when requested. Web server accepts and processes requests sent via HTTP.

For example, when you enter the URL ‘www.wikipedia.org/blog’ over the web browser, request is sent to the web servers which bear ‘wikipedia.org’ as the domain name.

11. What is Web Hosting?
Ans: Web hosting refers to any service providing space for websites over the Internet. Web host enables your website to be viewed by others via modem or network by making space over its server.

There are different kinds of web hosting services available today which are used as per the needs and requirements of the web developers.

12. What is Crawling?
Ans: Crawling or web crawling refers to an automated process through which search engines filtrate web pages for proper indexing.

Web crawlers go through web pages, look for relevant keywords, hyperlinks and content, and bring information back to the web servers for indexing.

As crawlers like Google Bots also go through other linked pages on websites, companies build sitemaps for better accessibility and navigation.

13. What is Indexing?
Ans: Indexing starts when the crawling process gets over during a search. Google uses crawling to collect pages relevant to the search queries, and creates index that includes specific words, or search terms and their locations.

Search engines answer queries of the users by looking up to the index and showing the most appropriate pages.